9.ročník Ruka Hore Awards predstavil event v špeciálnom balóne od Lousyho Aubera!

9.ročník Ruka Hore Awards predstavil event v špeciálnom balóne od Lousyho Aubera!

24.mája sa v priestoroch multifunkčnej budovy Nivy vyhlasovali víťazi 9.ročníka Ruka Hore Awards. Tento ročník sa opäť niesol v umeleckom a kreatívnom duchu pod taktovkou Krea Production. Výsledky tohtoročných Awards sa hostia dozvedeli prostredníctvom koncertu swingovej kapely Funny Fellows v špeciálnej umeleckej inštalácii od uznávaného fotografa, režiséra a umelca Lousy Aubera.

Slovenský fotograf a multimediálny umelec Lousy Auber je okrem svojej fotografickej tvorby známy práve rozsiahlymi a monumentálnymi realizáciami vo verejných priestoroch. Lousy vyštudoval mediálne štúdia v Kodani a do povedomia širšej verejnosti sa dostal najmä vďaka intervencii na fasáde bývalého hotela Kyjev v Bratislave. V jeho pestrom portfóliu sú aj performance Červená armáda (Grape festival), zvukovo-svetelné inštalácie pre Bielu noc či umelecké inštalácie v rámci komerčnej spolupráce so svetovou športovou značkou. K jeho dlhodobým projektom patrí aj @lousyselfies, v rámci ktorého vytvára zbierku 1000 portrétov (analógových “selfies”) ľudí zo svojho okolia.

A ako vníma inštaláciu samotný autor?

"Inštalácia ráta s vytvorením architektúry v architektúre, akéhosi safe space, kde divák interaguje nie len s dielom samotným, ale skúsenosť zažíva naraz s ďalšími ľuďmi, pretože kvantitatívna participácia zúčastnených podnecuje kvalitatívny kvocient zážitku pre každého jedného z nich a zároveň pre skupinu ako celok. Dielo tak na daný moment vytvára situačnú komunitu, dovtedy neprepojených ľudí. Som rád, že ma oslovili, aby som participoval na tomto ročníku a myslím že ľudia dostali ten zážitok, pre ktorý si tam prišli", hovorí Lousy.

Zámerom celkového projektu bolo vytvorenie vzácneho a jedinečného zážitku v rovine osobného prežívania, ale rovnako i kolektívnej interakcie, či spolupráce, ktorú chce dielo podnietiť. Akým 9.ročník Ruka Hore Awards rozhodne bol. Jedinečnosť okamihu prepojenia sa či vytvárania sociálnych kontaktov medzi i dovtedy navzájom neznámymi ľuďmi, doslova akoby povedal autor umeleckej inštalácie - "dôvera v neznámo".

„Sme nesmierne radi, že tento ročník si vzal pod taktovku kreatívec akým Lous rozhodne je. Jeho špeciálna inštalácia, ktorá v rámci akcie Biela noc zožala obrovský úspech bola refreshnutá exkluzívne pre 9.ročník Ruka Hore Awards a priamo v nej prebehol koncert, ktorý pozostával zo skladieb od víťazov ankety. Každá kategória mala svoj remake od kapely, ktorú by nikto nečakal“, objasňuje umelecký event Jana Frankovič Szabová z Krea Production.